Oldal kiválasztása

Napi motiváció elhivatott önfejlesztőknek! Regisztrálj és nézd meg mi vár Rád a Boldogság Projektben (már több mint 30.000 ember kipróbálta):

36 kérdés, amelyek segíthetnek szerelembe esni

Vajon lehetséges szerelembe esni egy óra alatt? Egyesek szerint, ha felteszitek egymásnak a megfelelő kérdéseket és hozzá tartozó válaszokat, valamint percekig egymás szemébe néztek, akkor szerelembe eshettek és az érzés kölcsönös lehet. Ez pedig akár olyan rövid idő is lehet, mint egy óra.

Nem tudom, te hogy vagy vele, hiszel-e az ilyen formulákban, de abban szerintem mindenképpen egyetérthetünk, hogy megéri nyitottnak lenni és megpróbálni, nem igaz?

A modern szerelem

A 36 kérdés módszerét két pszichológus fejlesztette ki 1997-ben. A módszer szerint felteszitek egymásnak a 36 kérdést, amelyek egyre mélyebb témájúak és felváltva kérdeztek és válaszoltok rá. Ezáltal folyamatosan épül mindkét félben a bizalom és a közelség. A végső feladat pedig nem más, mint hogy egymás szemébe nézzetek folyamatosan 4 percig.

Na és? Működik a módszer?

Nos, 2015-ben Mandy Len Catron író letesztelte, és a New York Times-ban jelent meg a cikkje a témában. Catron egy barátjával tesztelte a módszert, akivel már ismerték egymást, de nem közelről.

A feltett kérdések pedig egészen könnyed témáktól, mint “Ha bárkivel vacsorázhatnál a világon, ki lenne az?” egészen a mélyebb és nehezebb témákig terjednek, mint a halál, anyával való kapcsolat és egyéni problémamegoldás. Catron és a partnere megválaszolták a kérdéseket, majd amikor a 4 perces egymás nézésére került a sor, otthagyták az éttermet, ahol vacsoráztak és elmentek a közeli romantikus hídhoz.

Most biztosan felmerült benned a kérdés, hogy szerelmesek lettek-e. Nos, igen, azonban nehéz megmondani, hogy a módszernek köszönhetően-e, lehet, hogy amúgy is megtörtént volna. Azonban tény, hogy ez a kérdésekkel teli este egy olyan intim hangulatot teremtett meg számukra, ahol megnyíltak egymásnak és ebben az állapotban is maradtak utána.

Boldogság Projekt

Működhet már meglévő párkapcsolatban is?

Melanie Berliet író azt tesztelte, hogy működhet-e a módszer a már meglévő párjával, akivel 5 éve van együtt és 3 éve együtt is élnek. Feltette a kérdést: “Lehetséges még közelebb kerülni egymáshoz, ha már mindent tudunk a másikról?”

Nos, nem meglepő módon sikerült jó pár újdonságot megtudniuk egymásról. Az ő meglepetésükre több kérdésre is különböző válaszokat adtak, azonban ez csak megerősítette az egymás iránt érzett tiszteletüket. Berliet úgy érzi, még sosem érezte ennyire biztosan, hogy a megfelelő ember a párja. Nem tudja, meddig tart a nyitottság, amelyet a kérdések előhoztak, de remek módszernek tartja, hogy újra egymásra találjunk a párunkkal.

Egyetlen módszer sem tökéletes

Természetesen ez a módszer sem tökéletes és nem mindenki számára működik. Carina Hsieh 2017-ben tesztelte a módszert egy last minute Tinder randin, ami katasztrofálisan alakult. A kérdések rávilágítottak, hogy mennyire különbözőek a randipartnerével, és hogy soha nem működne a dolog kettejük között.

Hsieh szerint egyébként rendkívül hasznos ez a módszer, mert hamar kiderül, hogy összeillenek az ismerkedő párok vagy sem. Sokkal hamarabb megjelennek az egyezések, vagy éppen az intő jelek.

Összefoglalva tehát, hogyan mutathatja meg egy tudományos kutatás, hogy valakik szerelmesek, mások nem? Mert, kutatás vagy nem kutatás, hiszünk benne vagy sem, a szerelem mindig döntés kérdése. Véleményem szerint ez a módszer hasznos lehet ismerkedéshez, segíthet elmélyíteni és erősíteni az érzelmeket és az intimitást – de ha nincsen kölcsönös hajlandóság, akkor mit sem ér.

Még több olvasnivaló:

Pin It on Pinterest