Oldal kiválasztása

Egyértelműen kijelenthetjük, hogy fontos célokat kitűzni magunk számára. Ez segít abban, hogy motiváltak maradjunk és hogy ténylegesen haladjunk előre az életben, ne pedig csak egy helyben toporogjunk. Azonban a célkitűzés sem egyszerű mulatság.

Kitűzhetsz magadnak hatalmas irreális célokat, amiket vagy soha, vagy csak nagyon sokára fogsz elérni. Ezzel az a baj, hogy hamar elveszted majd a motivációd, mert a célod mindig csak távolabb és távolabb lesz, nem érsz el közben eredményeket, mert csak a nagy célra koncentrálsz és nem veszed észre az apró dolgokat. Így csak frusztrált és stresszes leszel és elmegy a kedved az egésztől.

A másik véglet pedig, ha túl kis célokat tűzöl ki, amelyeket könnyedén elérhetsz. Ezzel nem állítod magad kihívás elé, nem lépsz ki a komfortzónádból és egy idő után rá is unsz.

A fő kérdés tehát: hogyan tűzz ki olyan célokat, amelyek egyben reálisak, de kihívás elé is állítanak és inspirálnak is?

  1. Határozd meg, hogy mi a hosszú távú eredmény, amit el szeretnél érni. Ez legyen valamilyen mérhető eredmény, hiszen csak így tudod megfelelően meghatározni az oda vezető utat. Ezután ezt a hosszú távú eredményt bontsd le kisebb mérföldkövekre. Például, ha az a célod, hogy egy múlva lefusd a maratont, akkor bontsd le fél éves, havi és heti célokra. Így a most még elérhetetlennek tűnő célok és reálisak és elérhetőek lesznek.
  2. Ha minden határidődet teljesíted és mindig mindennel kész vagy, akkor nem tűzöl ki elég motiváló célokat. Ez azért van, mert ha 100%-ban mindent teljesítesz, akkor túl kicsik voltak a célok. Mindenképpen olyan célokat tűzz ki, amelyek nem tűnnek azonnal teljesíthetőnek, hogy ki kelljen lépned a komfortzónádból. És semmiképp se félj a kudarctól. Inkább vallj kudarcot, mint hogy meg sem próbálod elérni, amit akarsz.
  3. Tűzz ki éves és 3 havi célokat. És mindig 3 havonta vizsgáld felül, hog mit sikerült elérned, és tűzz ki újakat a következő negyedévre. A realista célok eléréséhez fontos tudnod, hogy milyen erőforrások és tettek szükségesek, hogy elérd, amit kitűztél, és fontos, hogy ezt időben tudd.
  4. Az álom és a cél nem ugyanaz. Az álom mindig is álom marad, ha nem társul hozzá terv és cselekvés. A célod elérése érdekében ezért mindig készíts akciótervet, tűzz ki részcélokat és mindig ellenőrizd magad, hogy haladsz-e abba az irányba, amit kitűztél.
  5. Mindig készíts listákat, terveket, priorizálj. Nem elég, ha kitalálsz valamit, le is kell írnod, így fog testet ölteni és majd valósággá válni. A gondolatok és a szavak hamar feledésbe merülnek. Minden nap írd le, hogyan haladsz a céljaiddal és kérd magadon számon!

Pin It on Pinterest