Oldal kiválasztása

Napi motiváció elhivatott önfejlesztőknek! Regisztrálj és nézd meg mi vár Rád a Boldogság Projektben (már több mint 30.000 ember kipróbálta):

Hogyan készítsd el életed iránytűjét, ami segít az útkeresésben?

Az alapvető kérdés az, amelyet az ókori görögök az időszámításunk előtti V. században már feltettek: Milyen a jó élet? Hogyan definiálnád? Hogyan élnéd?

Hogyan válaszolnád meg a következő kérdéseket? Miért vagyok itt? Mit is csinálok igazából? Miért fontos az, amit csinálok? Mi az igazi célom? Mi ennek az egész létezésnek az értelme?

Nem baj, ha most még nem tudsz pontos válaszokat adni ezekre a kérdésekre. Az is elég, ha kíváncsi vagy rájuk.

Életed iránytűjéhöz az alábbi kérdésekre kell válaszolnod:

Mit jelent számodra a munka? Mire való? Miért végzed? Milyen a jó munka? Ha képes vagy megfogalmazni a munkafilozófiádat (mire való és miért végzed), akkor valószínűleg nem annyira mások alakítják az életed, hanem te, saját magad. Ez volna az iránytű első alkatrésze.

A második, a véleményed az életről! Hiszen mindenki vélekedik valahogy az életről. Lehet, hogy eddig nem öntötted szavakba, de megvan a saját elképzeléseid róla. Mitől lesz egy élet tartalmas? Miért érdemes élni? Mik az élet értékei? Hogyan viszonyul az életed a családod vagy a közösséged tagjaihoz, illetve bárki máshoz? A pénz, a hírnév, a személyes karrier mit jelent számodra? Kellenek ahhoz, hogy elégedett legyél az életeddel? Mennyire fontosak neked az élmények, a fejlődés?

Boldogság Projekt

A világban sokféle erőteljes hang szólal meg, amelyek hozzánk is eljutnak. Ezek mondják meg nekünk, mit és hogyan kell tennünk.

Mivel bizonyos életmodellek tartoznak hozzájuk, ezért ki vagyunk téve annak a kockázatnak, hogy véletlenül mások iránytűjét használjuk, és az ő életüket éljük. A leghatékonyabban úgy védekezhetünk a jelenség ellen, ha világosan megfogalmazzuk a munka és életszemléletünket, majd ennek alapján elkészítjük a saját, egyedi iránytűnket.

Az életcélunk meglehetősen egyszerű: koherencia (azaz összeegyeztethetőség)! Úgy kell következetesen élned, hogy könnyedén össze tudd kötni: azt, aki vagy, azzal, amiben hiszel és azzal ahogyan cselekszel.

Ha az életfilozófiád szerint hiszel benne, hogy a következő generációkra élhető bolygót kell hagyni, viszont egy olyan multinál dolgozol, amely környezetszennyező tevékenységet folytat, akkor nincs koherencia a hited és a tetteid között. Nem túl bonyolult. Ha ellentmondasz önmagadnak, annak csalódás és elégedetlenség lesz a következménye. Persze a koherens életben nem mindig uralkodik tökéletes rend. Inkább arról szól, hogy azt az értékeidhez igazodva éld, miközben a feddhetetlenségedet sem kell feláldoznod. Ha jó iránytű vezérel, képes vagy megkötni magaddal „értelmezhető” alkukat. Ha látod a kapcsolatot aközött, aki vagy, amiben hiszel, és ahogyan cselekszel, akkor tudod, hogyan tarthatod az irányt, hogyan küszöbölheted ki a feszültségeket, mikor köss kompromisszumukat, és mikor kell változtatnod.

Még több olvasnivaló:

Pin It on Pinterest